За нас
За допълнителна информация и записвания
Здравейте, ще се радваме да отговорим на вашия въпрос.

За нас

Фотоскул - ние сме най-голямото фотографско училище в България - работим в 10 града в страната и предлагаме разнообразни курсове за начинаещи и напреднали фотографи. Поверили сме обучението не просто на лектори, а на фотографи, които са сред най-добрите в своята сфера в България, и именно те ще Ви помогнат да развиете уменията си.

С какво сме различни

Разработили сме собствена методика за обучение в сферата на фотографията за начинаещи и средно напреднали и я развиваме постоянно за да бъдем все по-полезни на нашите курсисти. Методиката ни към този момент не се вмества в изискванията на МОН. 

Във Фотоскул предлагаме разнообразни курсове и работилници (уъркшопи) по фотография, видеография и фотообработка с различни нива на сложност. По този начин се стремим да помагаме на всички желаещи да се изразяват чрез фотографията, независимо от нивото им на познания и умения.

Ние не обещаваме, че ще превърнете хобито си в професия. Обещаваме Ви нещо много повече - че ще се влюбите във фотографията и ще гледате на снимките с други очи.

Нашето най-силно оръжие е приятелството: когато проектът стартира, никой от нас не подозираше, че най-голямата ни сила ще бъде създаването на приятелства.

Обучението в сферата на фотографията е дълъг процес и ще се радваме да направим първата стъпка заедно.

Цели

Нашата цел е да помогнем на хората да се влюбят във фотографията и да гледат на снимките с други очи. Вярваме, че всеки може да научи да създава красиви кадри и искаме да Ви помогнем да постигнете Вашите цели.

Първоначални цели при създаване на проекта photoschool.bg

 • Всички лекции и упражнения трябва да са максимално близки до реалните условия, в които биха попаднали нашите курсисти.
 • Теория, упражнения и дискусия - формулата, според която знанията ще се усвоява възможно най-лесно.
 • Упражненията трябва да са интересни и увличащи, за да имат желание курсистите да усвоят материала.
 • Лекциите трябва да са стегнати без излишна информация и трябва и да има забавни примери, за да поддържаме настроението.
 • Никой не е експерт по всичко - стараем се по всяка тема да имаме лектор, който да е специалист по даден жанр или направление, както е в университетите.

Цели, които се оформиха с развитието на проекта и средата, която се изгражда около photoschool.bg:

 • Дискусиите трябва да са полезни и да се градят на конструктивна критика: освен показването на грешките, трябва да обясним как да не бъдат допускани или как да ги превърнем в ефект.
 • Винаги насреща - ние винаги трябва да сме насреща и да отговаряме на въпросите на нашите курсисти.
 • Трябва да създаваме условия, в които нашите курсисти да създават нови приятелства, да снимат заедно и да разчитат един на друг.
 • Да се допитваме до нашите курсисти и да реализираме проекти, от които те имат нужда.

История

Проектът “photoschool.bg” до 2014 година е само идея - до първата среща в началото на август 2014 г.. Инициатор на срещата е Деян Недялков, мястото е студиото на Деян Стоев. Освен това присъстват Албена Маркова, Яна Пенева и Пламен Михайлов. Това е срещата, на която за първи път обсъждаме какво е важно за всеки един от нас, какви трябва да са нашите цели и постижими ли са, как да се казва проектът, как да го рекламираме и каква цена ще бъде обективна за знанията, които искаме да предоставим.

Първата искра

На 5 септември 2014 г. е регистриран домейнът photoschool.bg, създаваме уебсайт и публикуваме първия си курс заедно: "Курс по фотография за начинаещи". Това се оказва най-популярният ни курс по фотография. Той се провежда в гр. Варна, а домакини на събитието са "Beehive Varna Co-working space".

Разпалване

На 15 декември 2015 г. организираме нашия втори курс: "Курс по фотография за напреднали", а в него участват Любомир Сергеев, Албена Маркова, Яна Пенева, Деян Стоев, Деян Недялков, Калин Костов & Мария Димитрова, Любомир Бенковски, Михаил Дечев и Георги Казаков. Идеята за курса идва от курсистите, затова привличаме към проекта най-популярните имена към този момент в България. Голямата тайна е, че за този курс се оказваме не толкова добре подготвени колкото за курса за начинаещи. От този урок обаче научаваме много, което полага и основата за нашите бъдещи планове. За първи път поставяме входно ниво за записването на този курс, а това се оказва и най-правилното решение за по-гладкото протичане на учебния процес.

Овладяването на огъня

С привличането на Любомир Сергеев, Калин Костов и Мария Димитрова, много колеги от другите градове забелязват проекта и проявяват интерес. Към проекта се присъединяват Валя Андонова от гр. Шумен, Явор Седянков и Александър Карчински от гр. Русе, Милен Добрев от гр. Бургас, Минко Михайлов от гр. Пловдив, Йонко Русев от Стара Загора и Ивелин Илиев от гр. Плевен, които поемат организацията на курсовете в техните градове.

През август 2015 г. насрочваме дати за "Курс по фотография начално ниво" в градовете: Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Шумен, Плевен и Русе.

В началото на 2016 г. към проекта се присъединява Диляна Гергова, с която за първи път организираме съвместно уъркшоп за творческа портретна фотография. Тя помага също така за реализирането на идеята за курс по "Творческа фотография". През следващите години тя е един от хората, които отделят много от времето си за проекта, помага и привлича още хора към него.

Ние се разрастваме, правим голяма стъпка напред, но фокусът продължават да бъдат нашите курсисти и личното отношение към тях. Благодарение на желанията на нашите курсисти създаваме:

 • Курс по практическа фотография
 • Фотошоп за фотографи
 • Творческа фотография

В периода 09.2015 - 09.2016 г. в проекта вземат участие много и невероятни фотографи от цяла България, които допринасят за нашето развитие и правят възможно провеждането на курсовете според нашите първоначални идеи.

През третата година 09.2016 - 09.2017 (този период вече все по-често с екипа наричаме “учебна година”) към проекта се присъединяват Николай Пандев от гр. София, който отговаря за организирането на курсовете в столицата, и Иван Миладинов, който не само се вписва чудесно в учебния процес, но помага за неговото развитие. С него в последствие организираме множество уъркшопи, екскурзии, уебинари, филмови прожекции, фотографски търгове и много други инициативи.

В този период организираме за първи път курсовете:

 • Adobe Lightroom за начинаещи
 • Фотошоп - Основни техники за монтаж

През четвъртата учебна година 09.2017 - 09.2018 към Фотоскул се присъединява Иван Златев от гр. Димитровград, който поема организацията на курсовете в гр. Хасково.

В този период създаваме много успешния курс по фотография за начинаещи с заглавие "Интензивен курс по фотография". Той се отличава с по-кратката си продължителност и е насочен към хора, които все още не знаят дали биха искали да отделят повече време на фотография или нямат търпение за ежегодния ни вече курс по фотография за начинаещи.

Разбира се, междувременно преживяваме и някои неуспехите, но дори тях приемаме като уроци: Опитваме неуспешно да създадем курс по фотография с телефон, към който няма достатъчно интерес. За съжаление, не успяваме да го реализираме, независимо, че лекторът Камен Калудов има много международни награди в сферата на мобилната фотография.

През същата година заставаме за идеята на Ивелин Илиев и Явор Седянков за национална фотографска конференция и създаваме Photoschool Conference. Събитието се провежда в Поморие, а домакин е "Народно Читалище Просвета 1888".

През нашата пета учебна година 09.2018 - 09.2019 разширяваме дейността си и в гр. Велико Търново. В този период Валя Андонова в гр. Шумен организира пилотно "Курс по фотография за деца". Проектът е много успешен, но не ни достигат силите да организираме и в другите градове.

Провеждаме второ издание на Photoschool Conference в гр. Поморие.

В периода на шестата ни учебна година 09.2019 - 09.2020 пилотно провеждаме безплатни курсове по фотография за работа с Nikon и Canon, като проектът се осъществява благодарение на помощта на нашите курсисти. За съжаление това е една от най-тежките години за нас заради настъпването на Covid-19 епидемията.

Провеждаме трето издание на Photoschool Conference отново в гр. Поморие.

Вече сме на седем - в периода 09.2020 - 09.2021 организираме две нови обучения, които преминават под знака на Covid епидемията:

"Курс по артистична фотография" в който се стараем да открехнем вратите на нашите курсисти към философската страна на фотография

Вторият ни пилотен курс в този период е "Online курс по фотография за начинаещи". Макар всички участници да оцениха курса като много успешен, ние като екип отчетохме по-слаби резултати от усвояване на материала спрямо присъствения курса по фотография. Прогресът обаче неминуемо движи света към онлайн платформите и ние планираме да подобрим и направим по-удобно този тип обучение и отново да го предложим.

Провеждаме за последен път (4-ти) Photoschool Conference в гр. Поморие. От този момента нататък проектът на Ивелин Илиев и Явор Седянков излиза извън рамките на проекта "Photoschool.bg" и е преименуван в MadePro.

В края на декември със съдействието на Александра Кирякова - Аля започваме реализацията на секция #ОПОЗНАЙНИ в нашия Youtube канал. В рамките на няколко месеца вземат участие Минко Михайлов, Деян Недялков, Деян Стоев, Николай Пандев, Явор Седянков, Ивелин Илиев, Милен Добрев, Яна Пенева, Иван Златев, Йонко Русев, Валя Андонова и Антония Чепишева. С тази поредицата #опознайни Аля представя част от хората, благодарение на които Photoschool.bg се превърна в най-успешната фотографска общност в България.

По същото време Явор Седянков стартира в нашия youtube канал секция #РЕВИЗИЯ, чиято цел е да се обсъждат снимки, изпратени от зрителите в даден жанр, от двама лектори, специализирали се в дадения жанр. Секцията има 3 издания с модератор Явор Седянков:

През осмата ни учебна година 09.2021 - 09.2022 осъществихме още 3 нови курса:

 • Курс по видеография - начално ниво, който стартира в София и Варна.
 • Курс по Студийно осветление - организиран по инициатива на наши курсисти.
 • Фотография с мобилен телефон - курсът беше проведен в първото му издание в градовете Варна и Пловдив.

През деветата учебна година 09.2022-09.2023 развихме курса по студийно осветление в курс по изкуствено осветление и създадохме още 2 тясно специализирани курса с различна насоченост:

 • Adobe Lightroom за напреднали
 • Фотография с мобилен телефон за брокери на недвижими имоти

Нашата история продължава!

Искаш ли да станеш част от нея?